Bridge lezersvraag 3

Bridge lezersvraag 3

Ik wil graag goed sans leren spelen, desnoods sans leren spelen tegen de computer. Hoe ga ik dan te werk? Ik speel al aardig bridge, vaak in de hoge 50 of 60% maar sans is nog een beetje zwak. Enig idee??

Met vriendelijke groet,

A. Bosman

Antwoord

De regels voor het maken van een speelplan in sans atout zijn eenvoudig (maar de toepassing ervan kan pittig zijn):

  1. Tel hoeveel vaste slagen ('raapslagen') je hebt. 
  2. Vergelijk dat met het aantal slagen dat je moet (viertallen) of wilt (paren) maken. Meestal heb je er niet genoeg, dus je moet slagen ontwikkelen.
  3. Kijk in welke kleur (of kleuren) dat kan. Die kleur heet werkkleur.

Maar dat is niet alles. Zelf in principe genoeg slagen kunnen maken is één ding. Voorkomen dat de tegenpartij er eerder te veel maakt, is iets anders. Dus bij het ontwikkelen moet je vooruitkijken. Je gaat:

Wat moet ik gaan doen?

Verder zou je de betreffende hoofdstukken in het boek Van A naar Bridge er eens op na kunnen slaan. Of een andere cursus natuurlijk, want over de techniek van het afspelen in sans atout zijn de experts het wel eens.
Ik wijs ook op twee zeer goede auteurs: de Schot H.W.(Hugh) Kelsey en de Amerikaan Mike Lawrence hebben verschillende zeer goede boeken over afspelen geschreven. Weliswaar over zowel troef- als sans-atoutcontracten, maar die troefcontracten doe je er dan maar gewoon bij!

Nakaarten

Tot slot, misschien wel het belangrijkste advies: analyseer de spellen die je gespeeld hebt. 'Nakaarten' noemt men dat wel neerbuigend. Dat neerbuigende is volkomen ten onrechte. Nakaarten — mits met als doel beter te gaan (tegen)spelen en niet om schuldigen te zoeken — is één van de beste manieren om beter te gaan bridgen. Ideaal is het dit te doen samen met een betere, ervaren speler. Die kan je wijzen op dingen die je zelf over het hoofd ziet. En omdat je het spel zelf gespeeld hebt, leeft het veel meer dan de nogal academische problemen uit boeken. Van je eigen fouten leer je immers het beste — mits iemand je erop wijst wat je fouten zijn.
Ik ken massa's spelers die al heel lang gespeeld hebben en al heel lang dezelfde basisfouten maken. Niet omdat ze dom zijn of zo maar omdat ze hun eigen spellen na afloop niet nog eens bekijken.

Terug naar overzicht