Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /var/www/vhosts/onlinepokerencasino.nl/bridgevaria.nl/includes/function.php on line 326
Lezersvraag bridge 5 | Bridgevaria.nl
Bridge lezersvraag 5

Bridge lezersvraag 5

Wij krijgen steeds vaker te maken met tegenstanders die heel vervelend tussenbieden met een zwak sprongvolgbod. 1♣-2♦-?? 1♦-2♥-pas–pas-?? Het is ons, vreemd genoeg, niet gelukt om hierover in de vele boeken en internet een verdediging / conventie te vinden. Zelf hebben we een niet geheel bevredigende verdediging in elkaar geknutseld en deze is ook nog moeilijk te onthouden. (terwijl we wel een uitgebreide systeemkaart gewend zijn). Dit komt ook omdat we ook nog een eigen afwijkende verdediging hebben tegen zwakke twee openingen waardoor we beide verdedigingen door elkaar halen.

Indien dat niet mogelijk is een praktische verdediging tegen de zwakke twee en een praktische verdediging tegen zwak sprongvolgbod. In ieder geval alvast bedankt voor jullie overpeinzingen

Met vriendelijk groet, Tom Olthof (en Bas van Gils) 

Antwoord

Beste Ton en Bas,

Ik zou zeggen: speel tegen een zwak volgbod een negatief doublet en tegen een zwakke twee-opening een informatiedoublet.
Dat zijn op zich afspraken die sterk op elkaar lijken (natuurlijk is de situatie anders en dus de puntenkracht en voorwaarden maar het basisidee is hetzelfde: 'partner ik heb wat, laat eens iets horen'.)
Speel verder in beide situaties Lebensohl. (dit om onderscheid te kunnen maken tussen 'ik heb wat' en 'ik heb niks'.)

Een vergelijkbare structuur kun je spelen na een zwak volgbod waar de antwoordende hand (hieronder zuid) niet direct kon bieden:

West Noord Oost Zuid
- 1♣ 2♠ pas
pas doublet pas 2SA1
pas 3♣2 pas - pas = zwak met klaveren
      - 3♦ = zwak met ruiten
      - 3♥ = zwak met harten
  1. Lebensohl
  2. Verplicht, tenzij noord sterk is (18 punten of meer) 
West Noord Oost Zuid
- 1♣ 2♠ pas
pas doublet pas - 3♦ = 'ik heb wat' *
      - 3♥ = 'ik heb wat' *
      * want geen 2SA geboden

Nu zuid hierboven in plaats van 2SA een eigen kleur op drieniveau biedt, heeft hij dus wel 'iets. Maar noord moet wel bedenken dat zuid niet direct na 2♠ geboden heeft! Dus een 3♥-bod in plaats van 2SA belooft heus niet een aardige negenpunter met een vijfkaart harten, daarmee had zuid immers een negatief doublet op 2♠ gegeven. Blijven nadenken dus!

West Noord Oost Zuid
- 1♣ 2♠ - doublet = negatief, (8)9+; meestal 4+ harten
      - 2SA = 10-11, schoppendekking
      - 3♣ =steun, 7-11
      - 3♦ = natuurlijk en forcing
      - 3♥ = natuurlijk en forcing

Deze aanpak kun je vrij makkelijk spelen zonder al te veel studie.

Terug naar overzicht