Bridge lezersvraag 2

Bridge lezersvraag 2

Waarom mag ik in een troefcontract niet onder een aas uitkomen?

Marlène de Haas

Anwoord

Beste Marlène,

Regels als 'kom niet onder een aas uit tegen troef', 'honneur op honneur', 'derde hand hoog', 'tweede hand laag', 'speel door het zwak naar het sterk' enzovoort zijn eigenlijk geen regels maar adviezen. Ze zijn bedoeld om beginners houvast te geven. Hoe meer ervaring een bridger heeft, hoe meer hij ziet wanneer hij zulke adviezen niet moet volgen. Onder een aas uit starten tegen een troefcontract kost inderdaad vaak een slag, zie de voorbeelden. Vaak ook omdat je je partner ermee op het verkeerde been zet:

  ♥B 8 6  
♥ A 9 5 2 WINDROOS ♥H 10 7 4
  ♥ V 3  

Schoppen is troef. Als jij als west met ♥2 start, legt de leider klein in dummy en partner ♥10! Dat kun je hem niet kwalijk nemen want hij verwacht ♥A achter zich en ♥V bij jou: als hij dan ♥H zou leggen, zou later dummy's ♥B hoog worden waarop misschien een verliezer van de leider weg kan. En zo verliest de leider maar één harten in plaats van twee (in sans atout is het geen probleem dat oost ♥10 legt: de leider maakt altijd een hartenslag; het doel van OW is de kleur te ontwikkelen en dat lukt, wat oost ook legt).

Ik hou er inderdaad van om stout onder een aas uit te komen. Experts (niet dat ik mezelf daartoe reken) doen dat namelijk ook wel eens, bijvoorbeeld als er een sterke, evenwichtige hand in dummy komt. Soms starten ze zelfs in slem onder een aas uit! Kijk maar eens naar het onderstaand spel:

West Noord Oost Zuid
- 1♥1 pas  
pas 3♠ pas 4♦2
pas 4SA3 pas 5♥4
pas 6♠ pas pas
pas      
  1. Minstens vijfkaart
  2. Controlebod, ontkent klaverencontrole (!)
  3. Azen vragen
  4. Twee azen

Spelverloop

West heeft goed geluisterd. Hij ziet aan zijn hand dat de hartenkleur gunstig voor NZ valt, evenals de troefkleur. OW moeten dus waarschijnlijk snel twee slagen maken, als dat tenminste mogelijk is. West hoort dat zuid een klaverencontrole ontkent en toch gaat noord naar slem. Noord heeft dus een klaverencontrole. De kans dat dat net ♣H sec is, is erg klein (en trouwens: dan zal het contract vermoedelijk niet down kunnen). Dus start west een kleine klaveren, in de hoop dat NZ ook ♣B maar niet ♣V hebben. Zijn hoop komt uit.

Zuid verwacht zoveel doortraptheid niet en legt klein in dummy. Nu is het in zo'n situatie wel eens gebeurd dat oost nu ♣9 legde... Toch nog gemaakt! Zie je wat ik eerder bedoelde met dat 'verkeerde been'?
Oost moet overigens wel degelijk ♣V leggen: tegen slem is een uitkomst onder een boer uit (daarop speculeert hij met het leggen van ♣9) niet vaak winnend. Als oost goed naar de hartenkleur kijkt en het biedverloop overdenkt, ziet hij ook dat er haast geboden is en dat west best eens...

Het kan natuurlijk nog mooier, als west en zuid beiden erkende cracks zijn en dat van elkaar weten. Een paar jaar geleden kwam een soortgelijke situatie voor. West was Bauke Muller, zuid Huub Bertens, twee van Nederlands beste spelers. Muller hoorde aan het bieden dat hij onder zijn ♣A uit 'moest' starten en deed dat. Bertens wist dat Muller wist dat de situatie om de start van een kleine klaveren schreeuwde, onverschillig of Muller ♣V of ♣A had. Bertens liet à tempo in dummy ♣H leggen. Niet omdat hij wist dat dat goed was maar uit prestigeoverwegingen! Ach ja, grote jongens onder elkaar...

Terzijde: NZ bieden hierboven zeer correct en dat doet ze de das om! Als zuid, zoals veel bridgers doen, na 3♠ azen vraagt en dan 6♠ biedt, kan west die duivelse uitkomst niet verzinnen, hij zal dan wel voor ruiten kiezen.
Moraal: bridge is niet eerlijk (maar wel erg leuk) want 'boerenkoolbieden' loont soms (maar correct bieden loont vaker).

Conclusie

Slotconclusie: onder een aas uitkomen is levensgevaarlijk maar soms goed. Experts doen het zeer spaarzaam, alleen met een goede reden. Bridgeleraren zeggen dat het niet mag ('Don't try this at home') maar dat vind ik betuttelend...

Terug naar overzicht