Bridge lezersvraag 1

Bridge lezersvraag 1

Na 3 x pas zit ik met de volgende hand:

♠ x
♥ x x x
♦ A H V B x x
♣ V x x

Ik heb gepast en alleen kritiek gekregen, maar mijn argument van: ´ik heb maar één schoppen, dus vrijwel zeker een fit voor de tegenstander´, ging van tafel. Ik twijfel nog steeds. Het was overigens een middenscore. 
Ben benieuwd 

Pieter Stapel 

Antwoord

Beste Pieter,

Je hebt absoluut een punt. Het is dan ook volledig ten onrechte dat dit ´van tafel werd geveegd´. Dat suggereert dat je beslissing onzin is en dat is zeker niet zo. Natuurlijk zal het regelmatig goed uitpakken om te bieden, maar ik ben met je eens dat je het gevecht om de deelscore wel eens gaat verliezen tegen de schoppenkleur.

Je (en je ´tegenstanders´) zult met me eens zijn dat het een procentenkwestie is. Het zal ergens tussen de 40% en de 60% liggen. Soms pakt je beslissing goed uit, soms niet.

Is je zeskaart bijvoorbeeld harten, dan zou ik weer wel openen terwijl dan ook het schoppenargument geldt.

Deze hand opende ik in mijn jonge jaren in de vierde hand met 1SA. Dat heeft weer vaak het effect dat de tegenpartij stil is Het heeft als neveneffect dat je af en toe in een akelig hohe manche komt.
Het behoeft geen betoog dat dat ook wel eens helemaal verkeerd ging :-). Maar ja, je bent jong en je probeert wat.

Terug naar overzicht