Briljante Helness

Briljante Helness

Noors kampioenschap 1990. Tor Helness, later de succesvolle vaste partner van Geir Helgemo in onder andere het succesvolle Noorse team en het Amerikaanse profcircuit, speelt dit kampioenschap nog in een ander partnership. Hij krijgt tegen zijn schoppenmanche vervelend goed tegenspel.

West Noord Oost Zuid
  Uggerud   Hellness
- - - 1♠
pas 1SA doublet 4♠
pas pas pas  

Spelverloop

West komt uit met ♣9 via de heer voor ♣A van oost. Die kan het nu op allerlei manieren verkeerd doen (bijvoorbeeld klaveren naspelen in de hoop dat west een singleton klaveren heeft en zuid een doubleton), maar helaas legt oost na rijp beraad ♠7 op tafel. Een erg vervelend naspel.... Bekijk zelf de maakkansen even voor u verder leest.

Door het troefnaspel is de ‘legale’ maakkans erg klein geworden: zuid neemt de slag met ♠A, speelt ♦V uit de hand en later ♦B in de hoop dat ♦AH op een hand zitten en dat die speler geen troef meer heeft om na te spelen. Zo kan de leider zijn derde ruiten nog troeven in de dummy. Deze kans is natuurlijk erg klein en Helness verzon wat anders. (Waarschijnlijk ook beter, maar in íeder geval origineler!) 

Zonder lang na te denken sneed Helness toen oost ♠7 naspeelde! Hij legde ♠B en west won de slag met ♠V. Nu kan west het contract natuurlijk down spelen door ruiten te switchen, maar dat was erg moeilijk/niet te zien. Waarom geen ‘veilige’ troef na? (West kan zich natuurlijk absoluut niet voorstellen dat de troeven zitten zoals ze zitten).
Dat deed west dan ook en u kunt zich de blikken voorstellen die werden uitgewisseld toen ♠5 in de dummy de slag won! Op ♣VB8 gooide Helness al zijn ruitens weg en hij maakte een overslag. 

Bridge is mooi!
 

Terug naar overzicht